Zijn we veerkrachtig of onhandig?

Zijn we veerkrachtig of onhandig?Wanneer het nieuws komt dat we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven en de verenigingen niet meer mogen samenkomen lijkt alles even stil te vallen. Wat nu? De één schiet meteen in de doe-modus, de ander leunt even achterover en geniet van de gekregen rust en weer een ander maakt zich grote zorgen. We reageren allemaal anders op de situatie, maar inmiddels zien we bij velen hoeveel veerkracht we eigenlijk hebben. Geef ons een paar weken en we pakken ons dagelijks leven weer op, zij het anders dan we gewend zijn. Verenigingsactiviteiten worden in een nieuw digitaal jasje gestoken, colleges volgen we online, tentamens worden indien mogelijk thuis afgenomen, vergaderen doen we via Skype, Zoom, Teams, Discord of nog weer een ander programma. Nog nooit heb ik kennis gemaakt met zoveel nieuwe apps en programma’s als afgelopen tijd. Ik vind het gaaf om al die creativiteit van mensen te zien en de saamhorigheid die dit oproept.

Toch kan al onze veerkracht, creativiteit en saamhorigheid, niet de crisis waar we mee te maken hebben verbloemen. De onzekerheid over hoe stages of practica afgerond kunnen worden, een praktische thesis die stilligt, mogelijke uitloop van je studie? En je bijbaantje die nu niet door gaat, heb je nog wel genoeg geld om je huur te betalen?

Misschien maak je je zorgen, raak je gefrustreerd, of voel je je heel alleen. Dan komen er ineens weer allerlei verleidingen naar boven, acht wat boeit het als ik wat meer eet dan normaal, of even verlichting zoek bij pornografie. Misschien komen de muren op je af en maakt het idee dat dit nog weken doorgaat je knettergek. Misschien valt het allemaal wel mee, heb je het geluk van leuke huisgenoten en weten jullie het beste eruit te halen.

En dan nog de vraag: kun je in een tijd als deze geloven in een liefdevolle God? Lubach die twittert: Waarom doet God dit eigenlijk? De keuzes die hij geeft zijn: grapje, foutje, test of straf. Hoe zit dat eigenlijk? Is God de veroorzaker van dit virus? Zijn wij dat? Wie is God in deze crisis? Zijn dit tekenen van de eindtijd? Is dit de wereld die terugslaat? Is dit een tijd van bezinning?

De situatie zet ons stil, maar tegelijkertijd wordt het duidelijk dat stilzitten niet ons ding is. Nog geen drie weken terugdacht ik dat ik nu heel veel tijd over had, inmiddels werk ik misschien wel weer harder dan ervoor. Alles krijgt een nieuwe vorm en kan gewoon weer door. Even stil blijven staan? Even niets doen? Even niet nuttig zijn? Kan iets onze vaart eruit halen? Is deze crisis niet meer dan een vervelende hobbel in de weg die we wel kunnen overwinnen en gaan we dan straks gewoon weer verder alsof er niets gebeurd is? Ik hou van onze veerkracht en creativiteit, maar maak me ook zorgen over onze onkunde en onhandigheid om stil te blijven staan.

Ook in deze tijd staan we als IFES naast jullie en blijven we jullie steunen waar nodig. Heb je vragen dat kunt je altijd contact opnemen met je plaatselijke studentenwerker. Op ifes.nl/corona kun zal de komende tijd nieuws, informatie en materialen gedeeld worden.

Eveline Buist-Laseur

Studentenwerker
Eindhoven
Mail

Blijf op de hoogte van:

's-Hertogenbosch
Postadres:
Postbus 820
3900 AV Veenendaal

(030) 294 28 00
info@ifes.nl

Snel naar: